City review: τι δεν μ’άρεσε στην Λισαβόνα

Τα ταξίδια είναι μια μοναδική εμπειρία. Κάθε ταξίδι μπορεί να σου αλλάξει την ζωή, τον τρόπο σκέψης αλλά και την ψυχοσύνθεση σου. Εγώ, προσωπικά, όταν έφυγα από το Μονπελιέ ήμουν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, γιατί άνθρωποι είμαστε και είναι φυσιολογικό να έχει σκαμπανεβάσματα η ψυχολογία μας. Άλλά όταν έφτασα στη Λισαβόνα ήταν σαν να τα είχα ξεχάσει όλα. Εννοείται πως είμαι λίγο υπερβολική, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ένα ταξίδι μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εποικοδομητικό διάλειμμα από την φορτωμένη καθημερινότητα σου.

Η Λισαβόνα είναι μια πόλη ξεχωριστή. Τα πολύχρωμα σπίτια, τα ωραία αρχιτεκτονικά  κτίρια, οι χαρούμενοι άνθρωποι και ο ευχάριστος καιρός είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να φτιάξει την διάθεση του κάθε τουρίστα. Αλλά ποιος είπε πως μια χώρα ή μια πόλη έχει μόνο καλά; Πάντως σίγουρα όχι εγώ! Η πανέμορφη πόλη που έχει θέα το Τάγο ποταμό έχει, όπως είναι φυσικό, και κάποια πράγματα που προσωπικά δεν μού άρεσαν.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Δρόμοι

DD1YCT.jpg

Εντάξει μπορεί να σού ακουστεί χαζό, αλλά πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς πως ένιωθαν τα πόδια μου στο τέλος κάθε ημέρας, μετά από 12 ώρες περπάτημα σε λιθόστρωτους δρόμους. Μάλλον μπορείς-μόνο-να καταλάβεις εάν έχεις επισκεφτεί και εσύ την Λισαβόνα. Ένα δράμα η κατάσταση! Γι’αυτό ένα θα σού πω και μην το ξεχάσεις εάν θέλεις και εσύ να επισκεφτείς αυτή την γραφική πόλη: ΑΘΛΗΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ… (είναι και τάση φέτος τα sneakers οπότε μια χαρά σου έρχεται).

2. Διακίνηση…

smoking-2529858_960_720.jpg

Το χειρότερο πράγμα, που ένιωσα και είδα στη Λισαβόνα, μην γνωρίζοντας εάν είναι νόμιμο ή όχι, είναι η στιγμή που με πλησίαζαν άνθρωποι στο δρόμο και με ρωτούσαν εάν ήθελα να μου πουλήσουν χασίς, μαριχουάνα κτλ . Καλύτερα να μην έβλεπες το ύφος μου εκείνη την ώρα, σίγουρα θα τρόμαζες! Όμως το πιο εξωφρενικό ήταν ότι 5 βήματα παραπέρα, μπορεί και να βρισκόταν η αστυνομία και δεν μπορούσα να διακρίνω-λόγω της παρουσίας των αστυνομικών- κάποιος αίσθημα φόβου/ανησυχίας στο πρόσωπο του ανθρώπου που μου πουλούσε τόσο απροκάλυπτα αυτά τα “πράγματα”.

3. Οδήγηση

page6_Female_Public.JPG

Αρχικά να διευκρινήσω ότι δεν οδηγώ, αλλά έχω την νοημοσύνη να καταλάβω πότε ένας οδηγός οδηγεί επικίνδυνα. Τι να θέλει να πει με αυτό ο ποιητής; Δεν ξέρω εάν εγώ έπεσα σε “διαμάντια” ή εάν είναι όλοι οι Πορτογάλοι έτσι, αλλά νομίζω *οδήγηση + Πορτογάλοι* δεν έχουν συναντηθεί μέχρι τώρα και ακόμα χειρότερα *παρκάρισμα +Πορτογάλοι* δεν θα συναντηθούν ποτέ! Πραγματικά δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές πήγαν να με πατήσουν αυτοκίνητα, όπως επίσης δεν μπορώ να μετρήσω τις φορές που τρόμαξα με τις προσπεράσεις που έκαναν τα αυτοκίνητα ή τα ταξί ή τα λεωφορεία στους δρόμους.

4. Ασφάλεια 

994801_10100992724525869_1292026761_n.jpg

Όταν αναφέρομαι στην ασφάλεια μιας πόλης, δεν εννοώ απαραίτητα τους αστυνομικούς της. Ως προς αυτό το κομμάτι ήμουν καλυμένη! Αναφέρομαι στην ασφάλεια που δεν υπήρχε στους δρόμους. Οι κάποιοι δρόμοι ήταν τόσο στενοί και επικίνδυνοι που πραγματικά φοβόμουν μην σπάσω κανένα πόδι και επιστρέψω στο Μονπελιέ μια ώρα αρχύτερα. Ειδικά στην Alfama (εάν δεν ξέρεις τι είναι τούτο, ντροπή σου γιατί δεν διάβασες το προηγούμενο post μου…πήγαινε αμέσως) που κάνανε και έργα, εγώ προσωπικά είχα stand by όλους τους Αγίους και τους Αποστόλους για να μην πάθω τίποτα.

lisbon-pickpocket-sign-250x186

Α! και νομίζω είναι περιττό να μιλήσω για τους “πορτοφολάδες” ή “pickpockets”, όπως θες πες τους στην Alfama , όπου σε κάθε στενό αυτής της συνοικίας, κοιτούσα την τσάντα μου μην μού έχουν κλέψει τίποτα. Όμως πρέπει να παραδεχτώ και να ομολογήσω ότι είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα από τους ντόποιους που ρωτάγαμε. Τα εκτιμάω εγώ αυτά!

 

Μπορώ να παραδεχτώ πως η Λισαβόνα είναι μια μαγευτική πόλη που αξίζει να την επισκεφτείς. Όλες οι πόλεις έχουν τα “μελανά” τους σημεία. Σκοπός είναι να τα προσπεράσεις και απολαύσεις το ταξίδι σου!

Don’t forget to follow my Instagram and also my blog (check the 2nd step on the sidebar)

heart-clip-art1-e1508249688648

xo by El.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s