#Γιατί επέλεξα την Γαλλία;

Hi guys!

Για όσους παρακολουθείτε το Eldition για πρώτη φορά, ίσως να μην γνωρίζετε ότι ζω και σπουδάζω “Επικοινωνία και Πληροφορία” στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μονπελιέ, μια φοιτητούπολη του Νότου με γαλλική φινέτσα και καταλονικό χαρακτήρα. Η απόφαση μου να “αλλάξω την ζωή μου τόσο νωρίς”, ήταν εύκολη αλλά συνάμα και δύσκολη.

Ας πάρουμε, όμως,τα πράγματα από την αρχή…Οι σκέψεις για να κάνω αίτηση σε κάποιο γαλλικό πανεπιστήμιο ήρθαν όταν έμαθα για κάποια ενημέρωση που γινόταν-τότε- στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τα γαλλικά πανεπιστήμια. Ήταν περίοδος πανελληνίων, οπότε δεν είχα κάτι να χάσω από το να ακούσω τις προτάσεις τους. Εννοείται πως οι γονείς ήταν αρνητικοί από την αρχή, όχι γιατί δεν πίστευαν σε εμένα αλλά επειδή είναι μια χώρα επιρεπής σε τρομοκρατικές επιθέσεις (βλ. τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στις 7/01/2015).

Εκείνη την περίοδο ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι δεν θα περάσω στη σχολή που ήθελα στην Ελλάδα, οπότε το είδα σαν μια πρόκληση να κάνω restart στη ζωή μου και να ζήσω μόνη μου σε μια ξένη χώρα, χωρίς να ξέρω κάποιον εκεί και χωρίς να έχω κάποιο καλό επίπεδο στα γαλλικά.
Υ.Γ: Το να έχεις κάποιο δίπλωμα κάποιας γλώσσας, δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι μπορείς να μιλάς άπταιστα την εκάστοτε γλώσσα. Με την καθημερινή τριβή μπορείς να βελτιώσεις και να εξελίξεις τις γλωσσικές σου ικανότητες και όχι με απλό C1 Sorbonne που έχω εγώ για παράδειγμα.

Πώς προέκυψε όμως η Γαλλία;

  1. Πήγαινα σε ελληνο-γαλλικό σχολείο,που σημαίνει 2 πράγματα:  α) η βασική γλώσσα ήταν τα ελληνικά και τα γαλλικά (και όχι τα αγγλικά) και β) με τις εκδηλώσεις, τις ανταλλαγές με άλλα γαλλικά σχολεία από το εξωτερικό και με τους καθηγητές που είχα, προέκυψε μια μικρή αγάπη για τη γαλλική γλώσσα περισσότερη από την αγγλική.
  2. Το γαλλικό σύστημα είναι πιο φθηνό. Ναι ναι καλά κατάλαβες! Το γαλλικό κράτος υποστηρίζει τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,τόσο πολύ που οι γονείς συνεισφέρουν ελάχιστα στα μηνιαία έξοδα. Για παράδειγμα, εγώ,προσωπικά,πληρώνω μόνη μου το ενοίκιο του σπιτιού μου και μού μένουν και κάποια χρήματα για να περάσω τον υπόλοιπο μήνα .  Πόσο τέλειο αυτό;!
  3. Όπως προανέφερα,είχα, ανέκαθεν, μια αγάπη για την Γαλλία. Μού αρέσει η ευγένεια τους, η κουλτούρα του και η οικονομική υποστήριξη που προσφέρει σε νέους.
  4. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να “τελειοποιήσω” τα γαλλικά μου. Παρ’όλο που δεν έχω Γάλλους φίλους, μπορώ να πω πως με το καιρό έχει “λυθεί” η γλώσσα μου και το άγχος έχει υποχωρήσει.

Τέλος θέλω να αναφέρω το λόγο που αποφάσισα να κάνω τις προπτυχιακές μου σπουδές σε μια άλλη χώρα. Στην Ελλάδα έχω περάσει στο τμήμα “Γαλλικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας” στην Αθήνα (τα γαλλικά με κυνηγάνε παντού!), και είχα ξεκαθαρίσει στους γονείς μου ότι δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω σε σπουδές που δεν μού άρεσαν, εκείνοι το αποδέχτηκαν και έτσι βρέθηκα εδώ, προσπαθώντας να ακολουθήσω το όνειρο μου.

Υ.Γ: Α, και πριν προλάβεις να με πεις τυχερή επειδή οι γονείς μου ίσως έχουν χρήματα, θέλω να σου πω, 1) η οικονομική κρίση χτύπησε και συνεχίζει να χτυπάει την οικογένεια μου και 2) δεν είναι απαραίτητο να είσαι παιδί εκατομμυριούχου για να ζήσεις στο εξωτερικό. Εάν δεν έχεις τους πόρους…δούλεψε δεν κάνει κακό! 

Ξέρετε τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε και όχι για να τα φοβόμαστε, έτσι κι εγώ ξεπέρασα το εμπόδιο της γλώσσας, το φόβο της παραμονής σε μια εντελώς ξένης χώρας και τέλος την στεναχώρια να αφήσω πίσω μια ζωή και ανθρώπους που απλά θέλουν να με δουν ευτυχισμένη. Αυτό τίποτα άλλο!

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και μόνο τυχερό που ζω εδώ, όπως τυχερούς βλέπω κι όσους ζούν και σπουδάζουν στο εξωτερικό. Νομίζω πως μόνο μπράβο αξίζουν, για την αποφαστικότητα τους, για τους στόχους τους και την επιμονή τους!

(Εδώ σου παραθέτω ένα σύνδεσμο ενός χιουμοριστικού άρθρου, ρίξε μια ματιά: http://www.alfavita.gr/arthron/40-λόγοι-που-δεν-πρέπει-ποτε-να-πάτε-στη-γαλλία)

Don’t forget to follow me on Instagram and my blog (check the 2nd step on the sidebar)

heart-clip-art1-e1508249688648

Φιλάκια

Και μην ξεχνάς ότι “δεν υπάρχουν άνθρωποι αδύναμοι, αλλά άνθρωποι άβουλοι”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s