FRANCE VS GREECE

Hi guys!

Όταν ήμουν μικρή, είχα και μία κρυφή επιθυμία, να μείνω σε μία ξένη χώρα,να μάθω σε μια διαφορετική κουλτούρα από την ελληνική . Μετά από πολλά χρόνια (μην ρωτήσετε πόσα), ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μείνω στη Γαλλία και ότι θα σπουδάσω εκεί. Γι’αυτό δεν πιστεύω στα όνειρα αλλά στις επιθυμίες, γιατί η επιθυμία μπορεί να γίνει πραγματικότητα, το όνειρο όχι.

Όταν ήρθα στη Γαλλία σοκαρίστηκα! Ξέροντας ότι η Γαλλία είναι στην Ευρώπ  ,όπως και η Ελλάδα, πίστευα ότι δεν θα έχω πολλές δυσκολίες στην καθημερινή μου ζωή. ΑΛΛΑ έκανα τόσο λάθος!

Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι  2 από τις πιο αγαπημένες μου χώρες σε όλο τον κόσμο, επειδή έχω τόσες πολλές αναμνήσεις στη κάθε χώρα ξεχωριστά. Κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, πολιτισμό, διαφορές και ομοιότητες.

  • Οργάνωση

Στην Ελλάδα η λέξη οργάνωση-δυστυχώς-δεν υπάρχει. Η πλειοψηφία των δημόσιων υπηρεσιών είναι εντελώς ανοργάνωτη. Στη Γαλλία, υπάρχει αλλά όχι τόσο πολύ. Δεν μπορώ -προσωπικά- να ζήσω χωρίς οργάνωση στη ζωή μου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :

Τα ελληνικά πανεπιστήμια δημοσιεύουν το ακαδημαικό πρόγραμμα τους 2-3 εβδομάδες πριν από την εξεταστική ενώ τα γαλλικά πανεπιστήμια στην αρχή της εξεταστικής. Μπορείτε να βρείτε την διαφορά;

Checklist Clipboard Shows Test Or Survey

  • Φοιτητικό επίδομα

Η Ελλάδα είναι γνωστή για το εκπαιδευτικό της σύστημα και το μορφωτικό επίπεδο των νέων, αλλά όχι- πάλι δυστυχώς- για την βοήθεια και την υποστήριξη που αυτή η απίστευτη χώρα πρέπει να δίνει στους φοιτητές. Από την άλλη, η Γαλλία προσφέρει αυτές τις βοήθειες και τα επιδόματα στους φοιτητες. Παρέχει επίδομα για το σπίτι και για την ιδιότητα του “φοιτητή”. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το φορολογικό εισόδημα.

  • Aθλητικά ρούχα

Ας περάσουμε σε πράγματα που δεν είναι αξιοσημείωτα αλλα παραμένουν παράξενα σε εμένα. Ναι, ναι έχεις διαβάσει σωστά το υπότιτλο. Δεν ξέρω γιατί αλλά στη Γαλλία δεν έχω δει ποτέ τις γυναίκες να φοράνε αθλητικά ρούχα εκτός από το γυμναστήριο.

hailey-baldwin-tye-sheridan-get-fierce-for-esquire-photo-shoot-16

Στην Ελλάδα, φοράμε παντού αθλητικά ρούχα, γιατί θέλουμε να είμαστε περισσότερο άνετες παρά κομψές. Όμως πολλές διάσημες έχουν υιοθετήσει το sporty-chic/athleisure look στην καθημερινότητά τους και παραμένουν κομψές.

sporty

  • ΦΑΓΗΤΟ

Νομίζω ότι καταλαβαίνεις γιατί βάζω αυτή τη μικρή λέξη με κεφαλαία γράμματα. Αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα εδώ που είμαι.Τα περισσότερα εστιατόρια μένουν ανοιχτά μέχρι τις 2 μ.μ. Αυτό είναι απίστευτο για μια Ελληνίδα όπως εγώ που αγπαώ το φαγητό και δεν μπορώ να χάσω ούτε ένα γεύμα και πολλές φορές τρώω παραπάνω. Στην Ελλάδα, τρώω συνήθως στις 3 μ.μ. και στο Μονπελιέ έπρεπε να αλλάξω το πρόγραμμα μου.

ISS_5087_01172-sm-300x240

Original-Smokey-BBQ-Greek-Souvlaki_1286-1900x900

  • Τιμές

Αυτό το σημείο είναι περιττό γιατί είναι γνωστό ότι η Γαλλία είναι αρκετά ακριβή χώρα. Αντιθέτως η Ελλάδα ειναι γνωστή για τα οικονομικά της προιόντα και τις υπηρεσίες.Για παράδειγμα το ταξί στην Ελλάδα μπορεί να κοστίζει 3,5 ευρώ μεχρι… (εξαρτάται από την απόσταση) και για τους φοιτητές η μηνιαία κάρτα μεταφοράς κοστίζει 15 ευρώ και για τους άλλους 30 ευρώ. Τα γαλλικά ταξί είναι ακριβά και η μηνιαία κάρτα κοστίζει για τα μέσα 39 ευρώ εδώ στο Νότο, για το Παρίσι ούτε λόγος.

 

 

 

 

Τυρί

1.Έχεις ακούσει το ελληνικό τυρί φέτα;  

Αν ναι, τότε ξέρεις ότι είναι τόσο καλό γευστικά και επίσης θεωρείται πολύ καλή πηγή πρωτείνης, βιταμίνης Β12, καλσίου και φωσφόρου. Ο συνδυασμός με την χωριάτικη σαλάτα είναι ακαταμάχητος.

authentic-Greek-salad-horiatiki-4

2.Τώρα έχεις δοκιμάσει το ροκφόρ;

Μην μου πεις ότι σου άρεσε. Βέβαια και αυτό το τυρί θεωρείται πολύ καλή πηγή πρωτείνης, καλσίου και φωσφόρου. Οπότε μια στο τόσο προσπάθησε να το φας. Τα γαλλικά τυριά είναι τόσο καλά για την διατροφή γιατι είναι προιόντα φτιαγμένα από τοπικά προιόντα και όχι χημικά.
roquefort-cheese-cave-66.jpg

  • Αλκόολ-κάπνισμα

Το αλκόολ είναι κάτι που το σιχαίνομαι και ο οργανισμός μου δεν μπορεί να το αντέξει. Νομίζω πως και οι Γάλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Έχω δει πολλές φορές ανθρώπους να ξερνάνε, πίνοντας πολύ.Γενικά, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συνδυάζουμε την διασκέδαση με το ποτό αλλά οκ θα το υποστώ. Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι πίνουν-μπορεί και περισσότερο- αλλά δεν μεθάνε, δεν ξέρω γιατί, λέτε να είναι το DNA;

happy-people-drinking-alcohol.jpg.560x0_q80_crop-smart

Όσον αφορά το κάπνισμα,τα γαλλικά κέντρα διασκέδαης έχουν το δικό τους χώρο για καπνιστές και αυτός είναι ο βασικός  λόγος που τα προτιμώ σε σχέση με τα ελληνικά κέντρα, επειδή δεν καπνίζω. Τα ελληνικα απο την άλλη δεν έχουν τέτοιο χώρο, οπότε οι καπνίζοντες και οι μη είναι μαζί.

smoking

heart-clip-art

xo by Ellen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s